Изработка на сайт http://sharkydesign.eu Thu, 16 Feb 2017 03:32:10 +0000 Joomla! - Open Source Content Management bg-bg Въпроси и отговори относно уеб сайт http://sharkydesign.eu/item/29-въпроси-и-отговори-относно-уеб-сайт http://sharkydesign.eu/item/29-въпроси-и-отговори-относно-уеб-сайт

Безспорно изникват хиляди въпроси, които въпреки богатия набор от информация в Интернет не са достатъчни, за да ни дадат отговори. За всеки, които се интересува от първите стъпи по изграждане на уеб сайт, и за многото въпроси, с които е съпроводено това, предлагаме кратко разяснение.

Важни са настройките, които се задават в сървъра, сайта, блога. Така например за използване на неговото има винаги може да импровизирате. Тук трябва да се обърне внимание на това дали те са регистрирани, чрез глобални регистратори. Има фирми, които предлагат с хостинг и собствен сървър. При различните доставчици на хостинг услуги предложенията могат да са различни. Ето, защо преди покупката му е добре да се проучи, кои са най-предпочитани, кои какво предлагат, бонуси, отстъпки, безплатни дивиденти и т.н.

Често при активиране на уеб сайта, може да изникнат грешки. Те са в резултат от пропусната регистрация в глобален регистратор.

За регистриране на собствен сървър е нужен реален и статичен IP адрес.

За тези, които желаят да хостват сайтовете си на личния компютър, това не е невъзможно. Стига те да са оборудвани с правилният сървър всичко може да е наред.

При безплатен сървър на браузъра може да се вижда той, вместо избрания домейн. Това пренасочване се получава със сигнализиращ надпис: "urlredirekt".

Когато се появи надпис: „url frame”, името на желания домейн се вижда в браузъра, а той насочва към истинската страница.

Когато всичко е готово – регистрация на домейна, направени са настройките, адреса може да е актуален в Интернет от няколко часа до едно-две денонощия. Въпросът е свързан с TLD или завършека на домейна. Може да е свързано и с доставчика на интернет услуги и дори с настройките на зададените сървъри.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Уеб дизайн на сайтове Thu, 03 Oct 2013 17:49:30 +0000
Всичко за домейн http://sharkydesign.eu/item/28-всичко-за-домейн http://sharkydesign.eu/item/28-всичко-за-домейн

Често и много хора, които сега навлизат в света на глобалната реклама, искат да притежават собствено място, с което да представят себе си или дейността си и при които нуждата от изработка на уеб сайт едва сега се налага си задават хиляди въпроси. Нека започнем от самото начало и с кратки разяснения кое и какво е и защо ни е нужно.

На първо място нека дадем определение на домейн. Наречието значи името на вашия уеб сайт. Това име се записва в адресната лента от браузъра и то води до отварянето на самия сайт. Домейнът е първия от нужните и важни компоненти за откриване и отваряне на сайта.

Кога се купува домейн:

Всеки сайт налага нуждата му. Всеки уеб сайт има уникален домейн, а той представлява името му;

Има домейни, които са съпроводени от поддомейни, а те от своя страна насочват към сфера или вид дейност.

С домейна, ръка за ръка върви хостинга. Целта на домейна е да указва запис, с кой сървър се разполага уеб сайта.

Всеки актуален домейн съдържа латиница или кирилица, може да има тире, цифра и други знаци, но не могат те да служат за начални. Дължината на домейна се определя в рамките на известен брой знаци, които най-често не бива да са по-малко от 4 и над 63.

Регистрация на домейн с изписана кирилица може да се допусне. Такъв вид домейни се кодират по специален ред. Така например при задаване на името сайта автоматично се отваря, а в някои браузъри може да изпишат и в адресната лента кодиран домейн. Често наблюдавано при домейни на кирилица, че не позволяват използване на електронна поща (e-mail).

Всеки домейн се идентифицира в интернет и е важно този срок да се следи за изтичане и това, да не се допуска. При изпускане на срока се губи собствеността над него. Друго характерно за домейнът е, че може да се поддържа и без закупуване на хостинг. Последният може да бъде закупен, когато настъпи време за неговата актуализация.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Уеб дизайн на сайтове Thu, 03 Oct 2013 17:49:04 +0000
Как трябва да изглежда един сайт http://sharkydesign.eu/item/27-как-трябва-да-изглежда-един-сайт http://sharkydesign.eu/item/27-как-трябва-да-изглежда-един-сайт

Всеки фирмен уеб сайт е не само представяне на стока и бизнеса, за дадена компания, а вида му показва какви са собствениците, и на какво се държи. Уеб сайтът е профила на всеки бизнесмен, а в него може да се предостави безгранична информация. Важно в изграждането на уеб сайта е и неговото статично съдържание, а то изисква лекота в актуализацията му. Честа практика е и обновяване на информацията по отношение на цени, артикули, услуги, продукти.

Изграждане и поддържане на фирмен сайт в днешно време се е превърнал в обичаен начин и редовна практика за всеки притежател на такъв. Към бизнес сайтовете се отнасят такива, които са свързани с работа, пазаруване онлайн, игри, забавления и т.н. В днешно време всеки може да има свой личен уеб сайт, чрез, който да споделя живота си с обществото. Всеки може да започне собствен бизнес, чрез използване на интернет.

За личните страници в глобалната мрежа може и сами да проучите, как стои въпроса и да се захранването с първите стъпки. Когато обаче става дума за фирмения уеб сайт, нещата са малко по-деликатни. В тези случаи трябва да се обърне внимание на някои важни неща, като се започне от измисляне на домейн, покупка на хостинг, до изграждане на цялостната визия на сайта.

Тук нямат място чуждите реклами

С помощта на HTML изработката на уникален фирмен сайт ще даде поле за изява на индивидуалността и спецификата на сайта.

Добре е да се систематизират нещата още в самото начало. Това ще рече, че трябва ясна преценка дали сайта ще е личен, персонален или ще е на фирма, организация. Разликата в двете е огромна и понятията не бива да се бъркат.

Едва, когато имаме отговори на всякакви въпроси, какво конкретно търсим със създаването на наша уеб страница може да плануваме всичко останало. При фирмен сайт професионалната изработка е от изключително значение за предназначението му, впечатлението, което ще прави и продажбите, които ще реализира, както на българския пазара, така и по света.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Уеб дизайн на сайтове Mon, 23 Sep 2013 12:55:02 +0000
Какъв уеб сайт да изберем http://sharkydesign.eu/item/26-какъв-уеб-сайт-да-изберем http://sharkydesign.eu/item/26-какъв-уеб-сайт-да-изберем

Създаването на всеки един уеб сайт трябва да е съчетано с нуждите и дейността на фирмата. Към основните видове сайтове се отнасят:

Сайт визитка – този сайт е подходя за хората с малък бизнес, които нямат нужда от грандиозни неща. Разходите тук са сведени до минимум, защото популяризацията е на ниво, както за големите уеб сайтове, но с разликата, че не налага големи разходи по поддръжката. Сайт визитка е с обрана и конкретна информация, представляващ именно визитката на дадена личност в Интернет пространството. Той позволява на всеки да запази своето място в глобалния свят, без да прави непосилни инвестиции.

Интернет портал – като цяло Интернет дава по-голямо поле на изява за всичко. Той афектира върху живота на хората, а наред с това има още няколко важни предимства, свеждащи се до:

По-малки разходи за персонал;

Клиентела от цял свят;

Спестяване на големите пространства за складове и помещения.

Интернет портала представлява комплексен проект изискващ голяма инвестиция. Структурата на портала и съдържанието му са определящи за целите, които са поставени пред него. Той е комплекс от уеб сайт справочник за аудитория от всякакви групи потребители.

Като Интернет портали се обособят следните модула:

Социални мрежи – към тях се отнасят блог, форум, чат, споделяне на материали като снимки и видео.

Портали за недвижими имоти – представят постоянно обновяване и актуализация на новини, обяви, снимки и информация.

Корпоративен Интранет – помества голямо количество информация за дадена компания.

Интернет магазин – предоставя възможност за печелене на пари. Чрез този вид онлайн магазин, пазаруването е улеснено, облекчено и лишено от всякакви ненужни формации. С Интернет магазина дори малкия бизнес може да достигне много по-мащабни нива на разпространение, привличайки клиенти от целия свят и да предостави богата информация до типа услуги или продукти, които се предлагат, за разлика от традиционният начин на пазаруване.

Корпоративен сайт – подходящ е за фирми с малък и среден бизнес, когато компанията има нужда от модерен начин за постигане на целите. Комуникацията и маркетинговите стратегии тук са на най-високо ниво, а по-този начин се отваря широко поле за изява на възможностите на фирмата. Чрез началото на корпоративния сайт  се цели да се наложи идентичността върху потребителя. Тук важен е начина на предоставяне на информацията, а наличието на секция за избор на език, прави лесен достъпа до потребители от различни краища на света.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Уеб дизайн на сайтове Mon, 23 Sep 2013 12:53:58 +0000
Защо трябва уеб сайт http://sharkydesign.eu/item/25-защо-трябва-уеб-сайт http://sharkydesign.eu/item/25-защо-трябва-уеб-сайт

Всеки бизнес и всяка личност има нужда от реклама, популяризиране и просперитет. Най-модерния, съвременен и в глобални мащаби начин за постигане на това е рекламата в Интернет, а това наложи през последните години все по-масово да се създават уеб сайтове.

Всеки един сайт представлява визитката на даден бизнес в глобалното пространство.

И както през последните години все по-масово се разпространи и съкратеният начин на пазаруване или т.нар. електронна търговия, така е важно да има изграден онлайн маркетинг, но и визията на уеб сайта да представа добре бизнеса и да създава имиджа му.

Както всяка реклама е придружена с много и цветни брошури, диплянки, плакати, дори билбордове, така и в бизнес уеб сайта, трябва да има много информация, която по достъпен начин да достига до клиента.

Притежаването на уеб сайт говори с респект за даден бранш, за продуктите или услугите, които се предлагат и за собственика му. По този начин не се налага фирмата да търси, клиенти, а те да намират нея, на база предоставената пълна и изчерпателна информация в Интернет.

Уеб сайтът е най-ефективния и бърз начин, който не изисква големи разходи, а чрез него се предоставят идеи и възможности на всеки да изпъкне пред останалите и най-вече да надвие конкуренцията.

]]>
ivan.a.yurukov@gmail.com (Super User) Уеб дизайн на сайтове Mon, 23 Sep 2013 12:53:15 +0000